Soita! 045 2756 375 andy@train4life.fi

Moni meistä harjoittelee hyvin pitkälti omalla mukavuusalueella. Tehdään samoja tuttuja liikkeitä ja noudatetaan tuttua ohjelmaa. Vaihtoehtoisesti harjoitellaan ilman ohjelmaa ja ”fiiliksen mukaan”. Kaikki harjoittelu on tietysti hyvästä, mutta liikaa mukavuusalueella pyöriminen ei kehitä pitkässä juoksussa. Lähes kaikissa liikkeissä voidaan ylpeillä kun joku päivä nousee isommat raudat kuin aikaisemmin. Nousu voi olla pieni tai jopa keskisuuri, mutta painojen/vastuksen nousu voi antaa valheellisen kuvan todellisista voimatasoista. Selitän tämän yksinkertaisesti seuraavilla sanoilla: PÄIVÄN KUNTO!

Päivän kunto on eri viikon jokaisena päivänä.. Siihen vaikuttavat lukemattomat asiat, mm. ravitsemustila, millaista ravintoa on syönyt, palautuminen, lepo, aikaisemmat treenit ja korvien väli. Kuten sanottu, niin päivän kuntoon vaikuttaa lukematon määrä eri muuttujia, mutta niitä on lähes mahdotonta hallita. Sen takia ei pidä tuijottaa liikaa nostettuihin painoihin/vastuksiin tai edes kuinka monta sarjaa tai toistoa voi sinä päivänä tehdä tietyllä painolla. Tämän takia on äärimmäisen tärkeää seurata omaa kehitystään hieman pidemmältä ajalta ja myös suhteuttaa treeni päivän kuntoon. Liian moni ihminen treenaa liian kevyesti, koska ei tunnisteta omaa vireystilaa. Itse käytän omissa valmennuksissa aina ’toistovaraa’. Tämä tarkoittaa, että jokaisessa liikkeessä on määritetty kuinka monta toistoa jää varastoon sarjan jälkeen. Tällöin harjoittelu suhteutetaan aina päivän kuntoon ja treenistä saadaan suurempi hyöty irti jolloin kehittyminen on parempaa. Tämän ”intensiteetin” avulla voidaan rakentaa nousujohteista harjoittelua vaikka painot eivät olisikaan samat treenistä toiseen. Päivän kunto ratkaisee! Lisäksi lähes kaikilla valmennettavilla on jonkinlainen harjoituspäiväkirja. Useimmat heistä käyttävät Syketribea, joka on mielestäni aivan loistava ja kokonaisvaltainen treenisovellus. (laittakaa viestiä jos ohjelmisto ei ole tuttu) Sovelluksen avulla harjoittelun seuranta on äärimmäisen helppoa, ohjelmat kulkevat näppärästi mukana puhelimessa ja sieltä löytyy jopa ilmaisia treeniohjelmia!

Intensiteetin lisäksi harjoittelun nousujohteisuuteen vaikuttavat tietysti tehdyt toistot/treenisykli. Mikäli toistot jäävät liian pieniksi lihas ei kasva, varsinkin kokeneella harjoittelijalla. Kokeneen treenaajan lihasryhmä voi vaatia jopa 200 toistoa/treenisykli kehittyäkseen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että keho kestää syklistä toiseen 200 toiston viikkoja vaan toistojenkin kohdalla täytyy muistaa nousujohteisuus. Nousujohteinen harjoittelu on aina suunnitelmallista ja siinä voi käyttää esim. 3 viikkoa kovenevaa treeniä jonka jälkeen tulee 1 kevennetty viikko. Keho tarvitsee aikaa levätä ja siihen kevennysviikot ovat mainioin tapa pitää treenirytmiä yllä, jatkaa harjoittelua, mutta silti antaa keholle mahdollisuuden kehittyä. Nousujohteisessa harjoittelussa tärkein yksittäinen muuttuja (seurannan lisäksi) on laadukas ohjelma. Laadukkaalla ohjelmoinnilla tuloksia saa huomattavan paljon nopeammin kuin esim. ”fiilistreenillä”. Vaikka monet ihmiset sanovat käyvänsä salilla ”koska siitä tulee hyvä fiilis” niin uskallan väittää, että suurin osa ihmisistä haluaa myös kehittyä. Kehittymisen esteenä on useimmiten juurikin nousujohteisuuden puuttuminen. Treenataan liian kevyesti ja jälleen mukavuusalueella. Jos haluat kehittyä, kiinnitä suurempaa huomiota ohjelmointiin, omaan vireystilaan ja seurantaan. Nousujohteinen harjoittelu vaatii tiettyä suunnitelmallisuutta ja taitoa nähdä metsä puilta. Jos suunnittelet/teet aina yhden ohjelman kerralla ilman ”tavoitetta/päätepistettä” niin harjoittelusta jää tehoja puuttumaan ja kehittyminen on hitaampaa. Tällöin käytännössä harjoittelusta puuttuu jaksottaminen ja sitä kautta ei voida kehittyä monipuolisesti. Esim. urheilijan on harjoiteltava perusvoimaa (lihasmassaa lisää), maksimivoimaa (mahdollisimman ison kuorman liikuttamista) sekä nopeusvoimaa (kykyä käskyttää lihaksia mahdollisimman nopeasti ja että lihasten nopeat lihassolut toimivat optimaalisesti). Samalla tavalla arkiliikkujan tai aktiiviharrastajan on harjoiteltava eri ominaisuuksia jotta keho toimisi kuten sen on tarkoitus toimia. Yksipuoleinen harjoittelu parantaa vain tiettyä ominaisuutta, mutta ei kehitä muita. Jos haluat olla arjessa vahva, sinun täytyy harjoitella monipuolisesti eri osa-alueita.

Jos haluat lisää tietoa tai sparrausta miten voidaan yhdessä nostaa harjoittelusi uudelle tasolle niin laita viestiä andy@train4life.fi tai facebookissa https://www.facebook.com/andy.train4life/

Stay strong and carry the Chi with you every day!