Soita! 045 2756 375 andy@train4life.fi

Lueskelin yhtenä iltana blogia (Coachingkira) jossa otettiin kantaa ihmisten erilaisiin vuorokausirytmeihin ja pohdittiin milloin esim. iltaihmisen kannattaa treenata. Tämä pisti miettimään ja tarjoankin hieman toisenlaisen näkökulman tähän.

Meidän kehomme noudattaa ns sirkadiaanista rytmiä joka mukailee auringon liikettä. Tämä käytännössä tarkoittaa sitä, että kun  aamulla aurinko nousee ja meidän kroppa heräilee niin se alkaa erittämään kortisolia kehoomme. Kortisoli aiheuttaa piristymistä ja valmistaa kroppamme päivää varten. Päivän edetessä kortisolitasot laskevat mitä pidemmälle kohti iltaa mennään ja iltaa kohden kortisolitasot ovat erittäin matalalla jotta nukkuisimme paremmin. Jos illalla käyt treenaamassa niin se nostaa kortisolitasoja ylemmäs ja tämä heikentää unen laatua. Et välttämättä huomaa tätä mennessäsi nukkumaan, mutta kroppa huomaa kyllä eron. Unen laatu on heikompaa ja kroppa ei pääse palautumaan yhtä hyvin yön aikana.

Palautuminen onkin elimistölle ja suorituskyvylle äärimmäisen tärkeä osa. Jos keho ei pääse palautumaan yön aikana se näkyy seuraavana päivänä ja tämän lisäksi se kumuloituu pitkälle ajalle (ei tietysti yksittäisenä tapauksena). Tämä voi pahimmillaan aiheuttaa keholle ns pelkotilan (puhutaan sympaattisesta hermostosta) jossa keho ei rauhoitu yön aikana. Yksi hyvä mittari on Firstbeat mittaus (mitataan sykevälivaihtelua 3 vuorokauden aikana). Mittauksen avulla voidaan nähdä monen kuukauden huonojen rytmien seuraukset. Olen törmännyt moneen mittaustulokseen jossa kolmen vuorokauden aikana palautumista on ollut äärimmäisen vähän juuri sympaattisen hermoston ylikuormituksen takia.

Pitkään jatkuneena tämä rytmien sekoittaminen rasittaa kehoamme äärimmäisen paljon ja vaikka tuntuu, että treeni kulkee hyvin, keho voi olla rajussa ylikuormitustilassa. Tähän kun lisätään nykypäivän muut stressitekijät (joita kävin läpi aikaisemmassa julkaisussa) niin kehomme on jatkuvassa ’taistele tai pakene’- tilassa joka on äärimmäisen kuluttava keholle.

Tähän kaikkeen nojaten minun suositukseni kaikille olisi treenata aamupäivällä/päivällä jolloin kehon kortisolitasot ovat korkeimmilla ja kroppa on terävimmillään. On kuitenkin tärkeää muistaa, että korvien välin tuntemukset ja kehon tuntemukset ovat kaksi aivan eri asiaa. Aika usein sekoitamme nämä kaksi asiaa ja ajattelemme, että jos olemme ”iltaihmisiä” niin kehomme on terävimmillään illalla. Tämä on kuitenkin harhaa ja on hyvä muistaa että kehomme seuraa aina sirkadiaanista rytmiä! Tiedän itsekin, että jos olet pitkään treenannut vain illalla niin se voi olla vaikeaa saada samanlaista draivia aamupäivän treeneihin. Tämä kuitenkin oman kokemukseni mukaan muuttuu hyvin nopeasti (muutamassa viikossa). Kehomme tottuu nopeasti tällaiseen muutokseen ja pian huomaatkin treenin kulkevan entistä paremmin.

Toki tiedostan ettei tällainen rytmi ole kaikille mahdollinen eikä tämä ole kaikille muutenkaan sopivin malli. Olemme kaikki yksilöitä eikä löydy yhtä oikeaa mallia joka sopisi kaikille. Suurimmalle osalle ihmisistä tämä on kuitenkin kokeilemisen arvoinen juttu ja uskoisin, että moni saisi kehon paremmin balanssiin kun palautuminen yön aikana parantuisi.

Stay strong and carry the chi with you every day!